"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

czwartek, 6 września 2012

CHLEB POMIDOROWY

Jako że ostatnie chlebki były bardziej na słodko, dzisiejszy będzie wytrawny, który wyśmienicie smakuje z wędliną, twarogiem lub żółtym serem :D
Nawet mojemu "chałko-żercy" smakował. Chleb pomidorowy oczywiście bierze udział w zabawie "Upiecz Smakowity Chleb" którą zorganizowali Irenia i Andrzej, a patronat nad zabawą objęły "Zakłady Tłuszczowe Kruszwica".

Źródło przepisu "Poradnik Domowy"

Potrzebowałam:

2 szklanki mąki (oczywiście przesiewamy)
10g suszonych drożdży
1/2 szklanki oliwy
100g suszonych pomidorów
1 świeży pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
100g oliwek (u mnie czarne oliwki)
Sól
Zioła prowansalskie
Odrobina oliwy do wysmarowania foremki oraz troszkę bułki tartej


Suszone pomidory siekamy, oliwki drobno kroimy.
Pomidor sparzyć i obrać ze skórki,wyjąć pestki i zmiksować razem z koncentratem pomidorowym oraz miodem.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i pozostałe składniki, dobrze wyrobić. Formujemy kulę i pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagniatamy po czym wkładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec wyrośnięty chleb przez 30 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy chleb się upiekł, jeśli nie to dopiekamy jeszcze kilka minut.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jest cudny i napewno pyszny.
    Liść laurowy mielony kupiłam u zaprzyjaźnionej pani na ryneczku ale możesz sobie sama zmielic w młynku:-)

    OdpowiedzUsuń