"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

środa, 7 grudnia 2011

CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE....

Święta tuz tuż... Przeglądając blogi trafiłam na blog Domowe Wypieki na którym to znalazłam przepis na cudowne, smaczne ciasto marchewkowe z obłędnym wierzchem z serka Mascarpone.
Ciasto to moim zdaniem idealnie pasuje na świąteczny stół, rodzina i znajomi będą zachwyceni.
Moja bratowa po zjedzeniu kawałka marchewkowca poprosiła żebym jej upiekła blachę tegoż ciasta, właśnie na nadchodzące święta :)

Potrzebowałam:

Ciasto.. (z maleńkimi zmianami)

2 jajka
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
100 g posiekanych orzechów włoskich
Puszkę ananasa pokrojonego w kostkę (następnym razem użyję świeżego ananasa)
80 g wiórków kokosowych
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa...
2 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
Kubeczek (180g) śmietany kremówki 30%



Ciasto: Ubijam jajka na puszysto. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka . Wciąż ubijając dolewam powolutku olej. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do formy 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wystudzone ciasto smaruję masą i posypują uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiam do lodówki.

Masa: Mikserem ubijam śmietanę z cukrem, a po chwili dodaję serek i jeszcze chwilkę ubijam.



Smacznego!