"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

czwartek, 23 czerwca 2011

Roladki schabowe z pieczarkami

Kapitan Cook zamieścił na swojej stronie świetny przepis na roladki schabowe, które oczywiście zrobiłam i jestem nimi zachwycona, chrzan i musztarda dodają roladom fajnego smaku - aromatu.
I tak w ogóle rolada, schabowa jest miłą alternatywą dla tradycyjnego kotleta schabowego.
A sos ..... obłędny (oczywiście moim zdaniem).

Potrzebowałam:

3 plastry schabu bez kości
musztarda
chrzan tarty (najlepszy firmy "Motyl") ;-))
sól, pieprz
30 dag pieczarek
1 cebula
olej
kwaśna śmietana 18%
10 dag żółtego sera
garść pietruszki
2 kieliszki czerwonego wina ( u mnie troszkę mniej)

Rozbijamy schaby na jak najcieńsze plastry. Następnie solimy i pieprzymy je. Jedną stronę (wewnętrzną) smarujemy musztardą oraz chrzanem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i dorzucamy . Gdy się cebula zeszkli zdejmujemy patelnię z gazu i doprawiamy. Gdy całość lekko przestygnie dodajemy starty żółty ser oraz posiekaną pietruszkę. Taką masą nadziewamy schaby, po czym zwijamy w kształt roladki i zwijamy .Użyłam "wykałaczek" metalowych do spięcia rolad. Następnie smażymy roladki na oleju, aż się przyrumienią z każdej strony. Następnie podlewamy je czerwonym winem i dusimy ok. 1,5h. Gdy dużo płynu wyparuje, można podlać roladki bulionem. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany.

Smacznego