"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

czwartek, 8 września 2011

Ciasto Drożdżowe z Owocami

Cóż mogę o nim powiedzieć.... chyba tylko tyle że, bardzo go lubimy i często go robimy (robię :) )
A i mąż za każdym razem mówi "zrób więcej kruszonki" którą uwielbia :-}
Przepis na dużą formę.



Potrzebowałam:

500-600g mąki
1/2 kostki drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka ciepłego mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła
ok.300g truskawek lub innych owoców (tym razem użyłam truskawki oraz wiśnie, które rok wcześniej zaprawiłam w słoiku).

Kruszonka: 4 łyżki mąki,2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, kilka kropli esencji waniliowej.
Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, gorąca woda, kilka kropli aromatu śmietankowego.

Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i trzy łyżki mąki, wszystko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, szczyptę soli, wodę oraz cukier. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie zagnieść.
ciasto rozwałkować i włożyć do formy wysmarowanej masłem lub margaryną oraz wysypanej mąką lub bułką tartą. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone truskawki (i) lub inne owoce, posypać kruszonką i pozostawić na 15 minut.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 30-40 minut. Po ostygnięciu ciasto polać lukrem.

Smacznego


5 komentarzy:

  1. Pyszne i pachnące rodzinnym domem. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacha to ja też uwielbiam i dlatego wcale się nie dziwię Twojemu mężowi:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo, "więcej kruszonki" to zdanie które pada chyba najczęściej u mnie w domu podczas pieczenia drożdżowych ciast. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ważne ile bym zrobiła kruszonki to zawsze jest za mało :) Dziękuję za miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Również uwielbiam;) to moje ukochane ciasto,jak z resztaą wszystko na drożdżach;),pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń