"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

sobota, 21 sierpnia 2010

Spaghetti po Mojemu

Nie jest to "prawdziwe" spaghetti, jest to spaghetti które bardzo lubimy chyba własnie dlatego że nie jest tradycyjne. Jest to prawdziwy misz-masz :o)

Potrzebowałam:


Makaron spaghetti
500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (najlepiej własnoręcznie mielonego)
3 marchewki
1 pietruszka
ćwiarteczka selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jasno żółte papryki
1 puszka pomidorów
puszka groszku
Pesto Rosso pomidorowe (2 łyżeczki)
Koncentrat pomidorowy (1-2 łyżeczki)
sól, pieprz, oregano, bazylia

Mięsko mielone podsmażamy na patelni, gdy jest już lekko zrumienione wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, po około 10 minutach dorzucamy pokrojone w słupki warzywa, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut (ważne żeby warzywa nie były że tak powiem rozciapane). Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki,przykrywamy,pozwalamy zagotować się. Sypiemy oregano (sypię dość dużo),sól, pieprz. Dodajemy pesto, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę oraz groszek.Mieszamy.Sypiemy bazylię, przykrywamy i przez chwilkę gotujemy.
Makaron gotujemy al'dente.




Smacznego!!!