"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Placuszki "inaczej"

Dziś placki trochę inaczej, bo z gotowanych ziemniaków. Przepis pochodzi ze strony www.jejkuchnia.pl
Placki podałam z groszkiem i marchewką. Muszę przyznać że to dość smaczna odmiana placków ziemniaczanych.


Potrzebujemy:

30 dag ziemniaków
10 dag twarogu
1 jajko
1 łyżkę mąki
1 łyżkę bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz, majeranek


Ziemniaki obieramy,gotujemy,ostudzamy.
Ser, ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę.Dodajemy jajko i mieszamy by powstała jednolita masa.
Doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem,dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
Z masy formujemy małe,płaskie placuszki, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor ;o)







Smacznego!!!