"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

wtorek, 10 sierpnia 2010

Po urlopowo......

Wróciliśmy z urlopu..... było cicho, spokojnie, czyli tak jak lubimy.Aleeee było też obżarstwo lodowo,grillowe itp.
Mąż twierdzi że jest go więcej o 3 kilogramy ;o) ja tam nie zauważam różnicy :o) ale w związku z tym postanowiłam po powrocie zrobić coś lekkiego na obiadek...czyli zupkę marchewkową z soczewicą,trzeba pomóc "biedakowi" zrzucić ten zbędny 3 kilogramowy balast.


Zupa Marchewkowa z Soczewicą 


Pół litra bulionu, 2 cebule, kminek mielony lub cały, 10 marchewek, 2 gałązki selera naciowego, 100g zielonej soczewicy, 125 ml. słodkiej śmietanki, natka pietruszki.
Bagietka (ja użyłam zwykłego chlebka), czosnek, kolendra, ser żółty.

Bulion gotujemy,cebulę i czosnek posiekać i dodać do bulionu, wsypać kminek i gotować ok. 5 min. Marchewkę i seler kroimy w pół talarki, wrzucamy do bulionu kiedy cebula będzie już szklista. Gotować 10-15 minut (bez przykrycia). Jeżeli jest zbyt gęste można dolać wody.
Gdy marchewka jest już miękka miksujemy zupę i dolewamy wodę lub pozostały ewentualnie bulion tyle aby uzyskać konsystencję zupy krem.Wsypujemy soczewicę i gotujemy aż będzie miękka tak ok.20-30 min.
Bagietkę kroimy w kromeczki i zapiekamy w tosterze lub piekarniku,ciepłe grzanki smarujemy czosnkiem i posypujemy zmieloną kolendrą oraz startym serem,zapiekamy ponownie aby ser się roztopił.
Gotową już zupę zabielamy śmietaną,solimy oraz pieprzymy do smaku.
Podajemy z grzankami.

Smacznego!!