"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

wtorek, 22 lutego 2011

Pory w oliwie

Dziś będzie dodatek do dań mięsnych (i nie tylko). Przepis pochodzi z tej stronki którą szczerze Polecam!
Propozycja podania jest na zimno ale nam zdecydowanie bardziej odpowiada wersja na ciepło, z maluśkimi zmianami ;0)


Potrzebowałam:

90 dag porów, 1/3 szklanki oliwy z oliwek( użyłam oleju Kujawskiego "3 ziarna")
2 małe - u nas nieco większe - marchewki pokrojone w plasterki, 2 łyżki nie ugotowanego ryżu,
1 i pół łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, sok z połowy limonki,
1 i pół szklanki wody - u mnie dodatkowo do smaku vegeta domowej roboty.

SPOSÓB WYKONANIA: Pory oczyścić, odciąć zielne części, pokroić w plasterki, dokładnie umyć.
 Osuszyć. Rozgrzać oliwę. Dodać pory i marchewkę. Przykryć i dusić 30 minut.
 Dodać pozostałe składniki. Przykryć i gotować przez 30 minut. Danie powinno być kleiste. Schłodzić. Podawać.


Smacznego