"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

czwartek, 24 lutego 2011

Chleb Francuski z "automatu"

Pyszny chleb. Naprawdę Polecam.

Potrzebowałam:


Ok. 400ml wody (mineralnej niegazowanej lub zwykłej przegotowanej), 415g mąki pszennej (polecam typ 650), 95g mąki żytniej,1,5 łyżeczki soli (małej miarki), 0,5 łyżki cukru (dużej miarki), 1,5 łyżeczki suchych drożdży (małej miarki).

Wszystkie składniki wlewamy,wsypujemy do maszyny piekącej chleb, w kolejności ....woda, mąki, sól, cukier i na koniec drożdże. W maszynie do pieczenia ustawiamy program drugi, średnie zarumienienie chleba i duży bochenek. Robimy sobie kawę lub herbatkę i czekamy na pyszny chlebek z pyszną chrupiącą skórką :o)

Smacznego