"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

środa, 24 sierpnia 2011

Rocky Road

Czasami często mam ochotę na coś słodkiego, i nie może to być pączek, ciasto, cukierek itp, itd.
A że bardzo lubię gorzką czekoladę, wybór padł na "Rocky Road" które znalazłam na stronie Nigelli. Jest to "słodycz" którą możemy zrobić i schować do lodówki, a w momencie gdy mamy ochotę na coś słodkiego.... sięgamy do lodóweczki, i zjadamy kawałeczek lub więcej :-}



Potrzebowałam:

125g miękkiego masła
300g dobrej gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
3 łyżki golden syrupu (zastąpiłam miodem)
200g herbatników
100g mini marshmallows (miałam duże pianki które pokroiłam na mniejsze kawałki )
2 łyżki cukru pudru do posypania

Masło, czekoladę i syrop roztopić w garnku z grubym dnem, od czasu do czasu mieszając. Odlać pół szklanki roztopionej masy.
Do pozostałej masy dodać połamane herbatniki i marshmallows.
Foremkę o wymiarach 24 na 22 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, równo rozłożyć mieszankę i lekko docisnąć w dno.
Na wierzch wylać pozostałą masę i rozprowadzić.
Blaszkę włożyć do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.



Smacznego