"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

czwartek, 25 kwietnia 2013

CHILI CON CARNE

Uwielbiam to aromatyczne, pikantne danie. Cały dom pięknie pachnie.
A czekolada dodana na sam koniec gotowania dodaje ciekawego smaku.
Bardzo lubię!


Potrzebowałam:
800g mielonej wołowiny
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 lub 2 papryczki chili
1 czerwona papryka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
Pomidory z puszki (800g)
Koncentrat pomidorowy 90g
Fasola czerwona (duża puszka)
Kukurydza (duża puszka)
250ml bulionu wołowego
Sól
Pieprz
Bazylia
1 łyżka oliwy
Oregano
1-2 łyżeczki cukru (trzcinowego)
2-3 kostki gorzkiej czekolady (70%)



Cebulę i chili drobno kroimy,smażymy na rozgrzanej oliwie wraz ze zgniecionym czosnkiem.
Dodajemy mięso,mieszamy, czekamy aż mięso zbrązowieje. Dodajemy pomidory,cukier,paprykę,kmin rzymski i przecier,zalewamy bulionem i dusimy.
Danie jest gotowe gdy płyn odparuje na tyle aż danie samo się zagęści.
Na koniec dodajemy fasolę,kukurydzę.Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przyprawy,gotujemy jeszcze 10 minut. A już na sam koniec dodajemy kostki czekolady, mieszamy i zjadamy :)

Smacznego!