"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

piątek, 30 marca 2012

PINCA...dalmatyńskie ciasto wielkanocne

Bardzo lubię ciasta drożdżowe a to ciasto wpisze się na stałe do naszego jadłospisu. Gdy ciasto piekło się w piekarniku w mieszkaniu rozchodził się piękny aromat pomarańczowo-cytrynowy. A gdy już się upiekło nie mogłam wytrzymać i zjadłam dość duży kawałek jeszcze ciepłego ciasta (czego podobno się nie robi :) ) W każdym bądź razie bardzo polecam "Pince" na nadchodzące święta.
Przepis poleca Robert Makłowicz na stronie Tesco :)


Potrzebowałam:
1 kg mąki pszennej
200g cukru
200g masła
3 żółtka
Torebka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
400ml mleka
2 torebki drożdży w proszku
Otarta skórka z pomarańczy i cytryny
2 łyżeczki ciemnego rumu
Jajko do smarowania ciasta (ups..zapomniałam) i trochę brązowego cukru do posypania (nie zapomniałam :} )
Szczypta soli


Rozcieramy żółtka z cukrem,dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami. Wlewamy stopione masło,dodajemy żółtka,cukier waniliowy,starta skórkę z dobrze umytych cytrusów,alkohol i szczyptę soli. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy,aż powstanie gładkie,twarde ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce,przykrywamy i czekamy,aż wyrośnie,podwajając swą objętość. Raz jeszcze zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części,z których formujemy kule i przekładamy na natłuszczony papier do wypieków,by podrosło. W każdej kuli robimy trzy głębokie gwiaździste nacięcia,wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!

wtorek, 27 marca 2012

KOPERKOWA Z KLUSECZKAMI...

Kluseczki zacierkowe do tej zupy robiła moja mama której to bardzo szybko wychodzi jak maszynka ;} Zupa własnie dzięki kluseczkom jest bardzo syta. Dałam dwa pęczki koperku (czego na zdjęciu nie widać) dzięki czemu zupa jest mocno koperkowa,zresztą taka jak lubię.Polecam.

A przepis znalazłam w "Rozrywce ze smakiem"

Potrzebowałam:

2 drobiowe kostki rosołowe lub wywar mięsno-warzywny np.rosół z niedzieli (u mnie własnie był rosół)
2 pęczki koperku
3 marchewki
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
kubeczek śmietany 18%
Sól,pieprz

Zacierka:
100g mąki
1 jajko
2 łyżki wody
Szczypta soli



Mąkę przesiać na stolnicę,zrobić wgłębienie,po czym wrzucić do niego sól,wbić jajko i wlać wodę.Wyrobić dość twarde ciasto.Odrywać od niego małe porcje,następnie formować z nich kuleczki.Zacierkę zostawić na stolnicy do wyschnięcia.
Zagotować 1 i 1/2 l wody.Marchewkę obrać,okroić w cienkie plasterki,dodać do wrzątku.Wrzucić kostki rosołowe,liście laurowe i ziele angielskie,doprowadzić do wrzenia,po czym gotować na wolnym ogniu ok.15 minut.
Koperek opłukać,grubo posiekać,dodać do zupy.Całość zagotować,wrzucić kluseczki (ja kluseczki ugotowałam osobno,i po ugotowaniu dodałam do zupy) mieszając od czasu do czasu,czekać aż wypłyną.Gdy będą miękkie,zdjąć zupę z ognia. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, następnie wlać do zupy.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

wtorek, 20 marca 2012

MUFFINKI ŚMIETANKOWO-KOKOSOWE...

Pyszne, mocno kokosowe muffinki z dodatkiem słodkiej śmietanki.... Rewelacyjne!
A za oknem piękne słońce,aż chce się żyć :}

Potrzebowałam:

2 i 1/4 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
1 pełna szklanka słodkiej śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (własnej roboty)
pół szklanki oleju
2 jajka


W jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszając tylko do połączenia się składników. Napełniamy ciastem foremki do muffinek. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Z podanych składników wychodzi 18 małych muffinek.

Smacznego!

Przepis znalazłam tutaj.