"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

poniedziałek, 18 czerwca 2012

POTRAWKA KALAFIOROWA w śmietanowym sosie z curry

Bardzo polubiłam Pastę Pandanową którą dzisiaj dodałam do ryżu który był dodatkiem do potrawki. Ale nie o paście miało być tylko o potrawce :D Jest bardzo smaczna i aromatyczna dzięki przyprawie curry którą również bardzo lubię. Polecam! Danie to robiłam (bez ryżu oczywiście) w szybkowarze,szybciutko się zrobiło ale czas oczekiwania aż ciśnienie w garnku opadnie okropnie mi się dłużył :D


Potrzebowałam :
80 dag łopatki wieprzowej (u mnie była szynka)
1 mały kalafior
2 cebule (dałam 3)
2 duże marchewki ( "zaszalałam" i dałam 4)
20 dag selera
2 ząbki czosnku (u mnie 3)
2 szklanki bulionu
1/2 szkl. śmietany (gęsta 18%)
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki curry
2 łyżki oleju
Sól, pieprz












Mięso opłucz,potnij w kostkę.Kalafior oczyścić,podziel na różyczki.Cebula,marchewki,seler oraz czosnek obierz,pokrój na niewielkie kawałeczki. Szynkę oprósz mąką i przyprawą curry.W garnku rozgrzej olej.Wrzuć mięso i stale mieszając,podsmaż je na dużym płomieniu.Następnie do mięsa dodaj warzywa. Całość podlej bulionem.Przypraw do smaku solą i pieprzem.zmniejsz płomień i duś aż mięso i warzywa będą dość miękkie (w szybkowarze 25 minut). Śmietanę wymieszaj z gorącym wywarem.Wlej do garnka z potrawką,wymieszaj.



Potrawkę podawałam z ryżem do którego dodałam łyżeczkę pasty pandanowej oraz przyrumienioną cebulkę.













Źródło: Jakaś kolorowa gazetka,nie pamiętam jaka.