"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

środa, 5 czerwca 2013

KRANZEN Z CZEKOLADĄ






Cudowne, cudowne,cudowne!
Moje achy i ochy nie mają końca na temat smaku tego ciasta.
Musicie upiec. KONIECZNIE!
Czytając składniki na "Kranzen" tutaj od razu wiedziałam że zrobię go razy dwa, dlatego też mogłam dłużej cieszyć się smakiem tego cuda!
Podaję składniki na jedną sztukę tegoż ciasta.
Polecam!

Potrzebowałam:

Ciasto drożdżowe:
265 g mąki pszennej
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka drożdży (suszonych)
Skórka otarta z połówki cytryny
1 jajko
Szczypta soli
85 g miękkiego masła
85 ml wody

Nadzienie:
70 g gorzkiej czekolady (76%)
60 g masła
25 g cukru pudru
1 łyżka cukru
15 g kakao
100 g posiekanych orzechów Makadamia (mogę być inne)

Syrop:
130 g cukier
80 ml wody




Wieczorem wyrabiamy ciasto które noc spędza w lodówce.
Ja sprawę sobie ułatwiłam i ciasto wyrobiła mi maszyna do wypieku chleba. Jeżeli nie posiadacie maszyny to ciasto robimy następująco: mąkę przesiewamy,dodajemy do niej cukier, drożdże oraz sól.
Mieszamy i dodajemy jako oraz wodę. Zagniatamy kilka chwil aby ciasto było gładkie. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło - należy je dodać w 4-5 partiach tak żeby zostało powoli wchłonięte przez ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski,przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia przygotowujemy nadzienie.
Masło roztapiamy w rondelku razem z czekoladą,cukrem pudrem i kakao.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, na blacie kuchennym rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt.
Ciasto smarujemy nadzieniem czekoladowym,zostawiamy 2 cm. margines z każdej strony. Posypujemy orzechami i cukrem. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego brzegu,odcinamy oba końce rolady (można upiec je osobno). Przecinamy ciasto wzdłuż ale nie do końca, zaplatamy warkocz.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Warkocz przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia (1,5h). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25-30 minut (stosujemy metodę "suchego patyczka").

Gdy ciasto jest już gotowe,przygotować syrop: wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu do momentu aż woda się zagotuje. Studzimy.

Upieczone,ciepłe ciasto polewamy syropem, w kilku partiach tak aby ciasto powolutku wchłonęło syrop.
Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza