"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

sobota, 18 sierpnia 2012

MAKARON Z KURKAMI....

Uwielbiam kurki! Moja babcia robiła najsmaczniejszą zupę z kurek jaką kiedykolwiek jadłam, później moja mama a teraz czasami ja. Dziś nie będzie to zupa, Jamie Oliver "podsunął" mi świetny pomysł na makaron z kurkami.
Zwiększyłam ilość składników dlatego też miałam makaron na drugi dzień który po podgrzaniu smakuje wyśmienicie.


Potrzebowałam:

500g makaronu (tasiemka walcowana)
500g kurek (grzyby)
Parę plastrów szynki wędzonej
3 ząbki czosnku
3\4 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka śmietany 18%
Natka pietruszki (posiekana)
Trochę oliwy do smażenia
Sól,pieprz
Ser żółty do posypania



Makaron ugotowałam. Rozgrzałam odrobinę oliwy na patelni i smażyłam szynkę aż się lekko zrumieniła. Wrzuciłam grzyby i czosnek,smażyłam na średnim ogniu przez kilka minut.Wlałam wino a po kilku minutach dodałam śmietanę i natkę pietruszki,doprawiłam solą i pieprzem. Wszystko razem gotowałam jeszcze przez kilka minut. Dodałam wcześniej ugotowany makaron,wszystko razem delikatnie wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na 5 minut żeby się ładnie wszystko połączyło. Makaron podawałam posypany pysznym holenderskim żółtym serem z drobinkami soli.

Smacznego!