"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

piątek, 4 maja 2012

BABKA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI

Nutelli u mnie dostatek (dzięki mojemu kochanemu "dostawcy" ;} ) więc postanowiłam ją wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Babka jest bardzo smaczna a polewa obłędna, trudno mi było się jej oprzeć :}
A przepis znalazłam tutaj


Potrzebowałam:

125g mąki pszennej
150g drobnego cukru
5 jajek (białka i żółtka osobno)
150g nutelli
100g orzechów włoskich (zmielonych)
1 łyżka kakao
120g miękkiego masła
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
60ml mleka


Masło ucieramy masło na puszystą masę.Ciągle ucierając dodajemy kolejno cukier,nutellę,a na samym końcu pojedynczo żółtka.Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,zmielone orzechy,kakao,i mleko.Dokładnie miksujemy. Pięć białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Foremkę do babek wysmarować olejem i posypać bułką tartą, przelać ciasto. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec 30-40 minut. Ostudzone ciasto polewamy polewą.

Polewa:
30g nutelli, 50g gorzkiej czekolady, 20g masła
Masło,czekoladę i nutellę rozpuszczamy w rondelku na maleńkim gazie,ciągle mieszając.

Smacznego!