"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

środa, 29 lutego 2012

PAMPUCHY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM....

Dzisiaj rano zastanawiałam się jaką niespodziankę kulinarną zrobić mojemu synowi,i.... oglądając DDTVN pan (nie pamiętam jak się nazywa :) ) proponował "pampuchy" i to był strzał w dziesiątkę! Syn zjadł aż 10 sztuk, a dwie sztuki udało mi się uratować dla mojej mamy :)

Potrzebowałam:

3 szklanki mąki
ok. 1 szklanki mleka
30 g masła
20 g drożdży (świeżych)
1 jajko
50 g cukru
Cukier waniliowy
Sól
Owoce mrożone (mieszanka kompotowa) u mnie były truskawki





Z podgrzanego lekko mleka, 3 łyżek mąki, łyżki cukru oraz drożdży przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy lekkie ciasto drożdżowe i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie odrywamy kawałki ciasta drożdżowego i formujemy zgrabne kulki średniej wielkości,które jeszcze na chwilkę odkładamy aby podrosły. W garnku do parowania zagotowujemy wodę,układamy pampuchy i parujemy pod przykryciem około 10 minut. Owoce mrożone rozpuszczamy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Uparowane pampuchy polewamy sosem truskawkowym.

Smacznego!