"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

wtorek, 8 marca 2011

Zupa jarzynowa z soczewicą

Bardzo smaczna zupa, a dzięki większej ilości marchewki ma lekko słodkawy smak. Przepis delikatnie zmodyfikowałam.
Przepis pochodzi z gazety "Rozrywka ze smakiem".

Potrzebowałam


4 marchewki, 2 pietruszki, 1seler, kilka ziemniaków, 300g czerwonej soczewicy, 200g wędliny lub wywar z mięska które lubimy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 cebula, ziele angielskie, liść laurowy, pęczek natki pietruszki, 3 łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżka oleju, przyprawa uniwersalna.

Marchewki, ziemniaki, seler, i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać pokrojoną na małe kawałki wędlinę. Obraną cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju i dodać do pozostałych warzyw. Zagotować 1,5 l wywaru z mięska lub gotowy bulion. Pokrojoną wędlinę, ziemniaki, marchewki, seler, cebulę i pietruszki połączyć z ugotowanym wywarem (bulionem). Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 10 min. Czerwoną soczewicę przelać na durszlaku gorącą wodą. Do gotujących się warzyw dodać osączoną czerwoną soczewicę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie zamieszać. Gotować około 40 min do miękkości warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i ostrą papryką w proszku. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Smacznego