Moja kolejna propozycja do akcji "Gotujemy po polsku", której patronatem jest zPierwszegoTłoczenia.pl
Tym razem jest to nasz pyszny "Żurek na żeberkach wędzonych"
Potrzebowałam:
Około 1 kilogram żeberek wędzonych (bardzo mięsnych)
Kawałek kiełbasy wiejskiej
4 duże cebule (dwie z nich zrumieniłam na oliwie do okraszenia ugotowanych ziemniaków)
3 ząbki czosnku
1 kilogram ziemniaków
Kilka pieczarek ( w zastępstwie grzybów suszonych)
2 łyżeczki chrzanu
Żurek Siewierski ok.250 ml
Kilka kulek ziela angielskiego, parę listków laurowych, majeranek, sól, pieprz
Śmietana
Żeberka wędzone gotowałam około 2 godziny (tak żeby mięso od nich ładnie odchodziło) razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Po dwóch godzinach gotowania żeberka wyciągnęłam żeby przestygły, do gotowego już wywaru dodałam 2 pokrojone w kostkę cebule, pokrojoną w paski wiejską kiełbasę, dobrze wysmażone pokrojone w kostkę pieczarki oraz posiekany czosnek i dwie łyżeczki chrzanu. Gotowałam ok.30 minut, po tym czasie wlałam żurek i doprowadziłam do ponownego zagotowania się. Doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodałam oddzielone od żeberek mięso i zabieliłam odrobiną słodkiej śmietany.
Żurek podawałam z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zrumienioną cebulą, w ten własnie sposób podawano żurek w moim rodzinnym domu :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz