Moja trzecia propozycja do akcji "Gotujemy po polsku" nad którą patronat objął zPierwszegoTłoczenia.pl
Potrzebowałam:
1 kilogram mięsa od szynki
1 cebulę (posiekana)
Parę suszonych grzybów
1 łyżka mąki,1 łyżka masła
200 ml bulionu
1 ogórek kiszony
100 ml czerwonego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
Sól, cukier, pieprz, papryka ostra
Grzyby opłukać, zalać 200 ml wody, moczyć 1 godzinę, gotować pod przykryciem 1 godzinę, wywar przecedzić i odparować do objętości 100 ml. Grzyby posiekać.
Mięso kroję w dość grube plastry,rozbijam, nacieram solą i smażę na oliwie z obu stron, gdy już mięso jest podsmażone to odkładam je w ciepłe miejsce.
Do patelni na której smażyłam mięso dodaję masło i przesmażam cebulę którą oprószam mąką, wlewam zimny bulion. Gotuję, mieszając 10 minut. Do cebuli z bulionem wkładam wcześniej usmażone mięso, dodaję wywar grzybowy, wino, koncentrat pomidorowy, musztardę, obrany i utarty ogórek, grzyby i gotuję, mieszając od czasu do czasu na małym ogniu tak długo aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiam sos i podaję :)
Smacznego !
Apetycznie. Zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuńTak Violu takie polskie kotlety to ja uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuń