A więcej o moim gotowaniu "Homecookingu" z Ireną i Andrzejem znajdziecie Tutaj.
Do Śledzi w majonezie Potrzebowałam:
400g śledzi (filety)
500ml mleka
150ml majonezu (Winiary)
1 jajko na twardo
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, cukier, pieprz
Sok z jednej cytryny
Śledzie wymoczyć przez 4 godziny, odcisnąć, zalać mlekiem, odstawić na 1 godzinę, osączyć i pokroić na kawałki.
Jajko posiekać. Majonez doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać ze śledziami. Posypać jajkiem i szczypiorkiem.
Do majonezu można dodać 1 łyżkę musztardy lub łyżkę utartego chrzanu.
Śledzie w majonezie można udekorować marynowanymi grzybkami lub korniszonami.
Smacznego!
Te zdjęcia również "pstrykali" Irena lub Andrzej :)
Świetny pomysł na kolację :)
OdpowiedzUsuńOd kiedy zjadłam śledzia z budyniem, co skończyło się dość tragicznie, nie jem ich. Niestety. Mama mnie zawsze chce udusić gdy robi sałatkę ze śledziem a ja mówię : nie nie nie.;)
OdpowiedzUsuńwww.laminujemy.blogspot.com
niezbyt trudne, a prezentuje się bardzo apetycznie ;]
OdpowiedzUsuńmuszę spróbowac tego zaskakującego połączenia.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com