Rolada jest bardzo dobra, nie za słodka, czyli taka jaką lubimy.
Przepis znalazłam na "Najsmaczniejsze.pl" wprowadziłam małe zmiany, zamiast herbaty "Macha" użyłam "Pastę Pandanową"
Proponuję zmniejszyć ilość śmietanki w masie śmietanowej na 350g tak jak w oryginalnym przepisie, chyba że zrobicie tak jak ja.... pozostałą ubitą śmietanę przełożyłam do pojemnika i w tej chwili mrożą się lody :)
Potrzebowałam:
90g mąki
4 jajka
2 łyżeczki pasty pandanowej
170g cukru
3 łyżki mleka skondensowanego (może być zwykłe)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
400g śmietanki 30%
2 - 3 łyżki cukru pudru
Obrane migdały które pokroiłam i uprażyłam na suchej patelni
Wszystkie produkty powinny mieć jednakową temperaturę.
Jajka zmiksowałam dodając stopniowo cukier. po dokładnym zmiksowaniu dodałam mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia, na koniec dodałam pastę pandanową wymieszaną w mleku.
Gdy piekarnik rozgrzewał się do 200 stopni blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, przelałam ciasto, wyrównałam i piekłam ok. 8 - 10 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą roladę zwinęłam razem z papierem i zostawiłam do wystygnięcia.
Ciasto stygło a ja w międzyczasie ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i na koniec dodałam uprażone migdały.
Ostudzone ciasto rozwinęłam i posmarowałam bitą śmietana,ponownie zwinęłam, następnie owinęłam folią spożywczą zrobiłam tzw. cukierka i wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Super ci wyszła :) Fajny kolorek
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow..ale cudny ten zielony kolorek..
OdpowiedzUsuńKolor ma obłędny! Świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Kolor wyszedł naprawdę zielony :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ten kolorek! :)
OdpowiedzUsuńale ma intensywnie zielony kolor, super!
OdpowiedzUsuńwspaniały zielony kolor!!
OdpowiedzUsuńLubię zielony, jak widać u mnie na blogu he he he.
Może weźmiesz udział w moim konkursie, do wzięcia są dwie książki :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com/2013/03/mini-konkurs-u-mnie.html