"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"
środa, 3 października 2012
KONFITURA Z DYNIĄ W ROLI GŁÓWNEJ....
Pomysł na te konfitury znalazłam na jednym z forum o gotowaniu.
Pierwsza propozycja jest bardziej na słodko, a druga na ostro, z "odrobiną" słodyczy :D Jeżeli jesteście w posiadaniu nadmiaru dyni to polecam, będziecie zadowolone (zadowoleni) .
Dynia plus Pomarańcza:
2 kilogramy dyni
1 cytryna (wyciskamy sok )
2 pomarańcze (wyciskamy sok i ścieramy skórkę)
1 łyżeczka imbiru
1,5 łyżeczki tartego kardamonu
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
Dynię kroimy na kawałki (wcześniej obierając ją) wrzucamy do dość dużego garnka z grubym dnem, dodajemy sok z cytryny, sok z pomarańczy i otartą skórkę, następnie dodajemy imbir, kardamon cukier oraz miód. Dusimy 15 minut, potem smażymy aż wystarczająco odparuje. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy ( ja zrobiłam to w piekarniku).
Dynia plus Brzoskwinia:
2 kilogramy dyni
4 brzoskwinie
Sok z dwóch cytryn
Otarta skórka z jednej cytryny
1 czubata łyżka imbiru
1,5 szklanki cukru trzcinowego
Postępujemy tak samo jak z konfiturą powyżej :D
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
lubię dyniowo pomarańczowe słoiczki
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smakowitych zapasów!
OdpowiedzUsuńStarałam się :)
UsuńOj własnie dostałam olbrzymia dynię i juz wiem co zrobię:-)
OdpowiedzUsuń