"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"
czwartek, 6 września 2012
CHLEB POMIDOROWY
Jako że ostatnie chlebki były bardziej na słodko, dzisiejszy będzie wytrawny, który wyśmienicie smakuje z wędliną, twarogiem lub żółtym serem :D  
Nawet mojemu "chałko-żercy"  smakował.
Chleb pomidorowy oczywiście bierze udział w zabawie "Upiecz Smakowity Chleb" którą zorganizowali Irenia i Andrzej, a patronat nad zabawą objęły "Zakłady Tłuszczowe Kruszwica".  
Źródło przepisu "Poradnik Domowy"  
Potrzebowałam:  
2 szklanki mąki (oczywiście przesiewamy) 
10g suszonych drożdży 
1/2 szklanki oliwy 
100g suszonych pomidorów 
1 świeży pomidor 
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
1 łyżka miodu 
100g oliwek (u mnie czarne oliwki) 
Sól 
Zioła prowansalskie 
Odrobina oliwy do wysmarowania foremki oraz troszkę  bułki tartej   
Suszone pomidory siekamy, oliwki drobno kroimy. 
Pomidor sparzyć i obrać ze skórki,wyjąć pestki i zmiksować razem z koncentratem pomidorowym oraz miodem. 
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i pozostałe składniki, dobrze wyrobić. Formujemy kulę i pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz zagniatamy po czym wkładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec wyrośnięty chleb przez 30 minut.  
Sprawdzić patyczkiem czy chleb się upiekł, jeśli nie to dopiekamy jeszcze kilka minut.   
 
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Jest cudny i napewno pyszny.
OdpowiedzUsuńLiść laurowy mielony kupiłam u zaprzyjaźnionej pani na ryneczku ale możesz sobie sama zmielic w młynku:-)
Bardzo dziękuję :D
Usuń