"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

piątek, 22 czerwca 2012

ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY

Wiem że ciepło,wiem że w tak ciepłe dni robi się chłodniki ale ja jestem fanką zup na ciepło nawet w tak upalne letnie dni. Jem je bardzo wolno żeby się nie spocić przy jedzeniu :D


Potrzebowałam:

Wywar z kurki (rosół)
Mała biała młoda kapusta
3 marchewki
1 pietruszka
Por
3 łodygi selera naciowego
2 świeże pomidory (sparzone i obrane ze skóry)
Puszka całych pomidorów (pomidory z puszki były dodatkowo ponieważ miałam za mało świeżych)
Pół szklanki ryżu
Pęczek koperku
Kubek (mały) śmietany
Parę kulek ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe
Sól, czerwony pieprz (świeżo mielony),przyprawa "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"


Kapustę umyłam,pokroiłam oraz sparzyłam. Sparzoną kapustę dodałam do gotującego się wywaru razem z warzywami,zielem angielskim i listkami laurowymi. Chwilę gotowałam (młoda kapusta szybko jest miękka),wlałam świeże pomidory zmiksowane z tymi z puszki. Doprowadziłam ponownie do wrzenia. Wsypałam wcześniej opłukany ryż. Doprawiłam do smaku. Na koniec posypałam koperkiem i zabieliłam śmietanką.

Smacznego !

Moja zupa powstałam po zobaczeniu innej podobnej zupy na jednym z blogów (nie pamiętam którym)

3 komentarze:

  1. Zaprawdę jest smacznie. Trzeba nam korzystać z młodej kapusty, póki jeszcze można ...
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń