"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"
poniedziałek, 18 czerwca 2012
POTRAWKA KALAFIOROWA w śmietanowym sosie z curry
Bardzo polubiłam Pastę Pandanową którą dzisiaj dodałam do ryżu który był dodatkiem do potrawki. Ale nie o paście miało być tylko o potrawce :D Jest bardzo smaczna i aromatyczna dzięki przyprawie curry którą również bardzo lubię. Polecam! Danie to robiłam (bez ryżu oczywiście) w szybkowarze,szybciutko się zrobiło ale czas oczekiwania aż ciśnienie w garnku opadnie okropnie mi się dłużył :D
Potrzebowałam :
80 dag łopatki wieprzowej (u mnie była szynka)
1 mały kalafior
2 cebule (dałam 3)
2 duże marchewki ( "zaszalałam" i dałam 4)
20 dag selera
2 ząbki czosnku (u mnie 3)
2 szklanki bulionu
1/2 szkl. śmietany (gęsta 18%)
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki curry
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
Mięso opłucz,potnij w kostkę.Kalafior oczyścić,podziel na różyczki.Cebula,marchewki,seler oraz czosnek obierz,pokrój na niewielkie kawałeczki.
Szynkę oprósz mąką i przyprawą curry.W garnku rozgrzej olej.Wrzuć mięso i stale mieszając,podsmaż je na dużym płomieniu.Następnie do mięsa dodaj warzywa.
Całość podlej bulionem.Przypraw do smaku solą i pieprzem.zmniejsz płomień i duś aż mięso i warzywa będą dość miękkie (w szybkowarze 25 minut).
Śmietanę wymieszaj z gorącym wywarem.Wlej do garnka z potrawką,wymieszaj.
Potrawkę podawałam z ryżem do którego dodałam łyżeczkę pasty pandanowej oraz przyrumienioną cebulkę.
Źródło: Jakaś kolorowa gazetka,nie pamiętam jaka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna potrawka a ryż niesamowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńŚlicznie ten ryż prezentuje się razem z tą potrawką.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
i mnie zachwycił ten zielony ryż :)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis! Moje ulubione curry i kalafior mojego A.!
OdpowiedzUsuńMyślisz ze moge dać kurczaka zamiast szynkę? Mój A.tylko drób ;-)
Myślę że kurczak jak najbardziej TAK! :D Pozdrawiam.
Usuńten ryż wyglada genialnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń