Potrzebowałam:
1,5 kg kwaśnych jabłek
sok wyciśnięty z jednej cytryny
100 g rodzynek (pominęłam,bo moje dziecko nie lubi rodzynek)
5 łyżek granulowanych otrębów o smaku śliwki
2 łyżeczki cynamonu
150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
100 g cukru ( u mnie brązowy cukier)
100 g mąki pszennej
100 g otrębów owsianych
50-80 g zarodków pszennych
1 szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Dodać rodzynki i otręby granulowane. Jabłka przełożyć w natłuszczonego naczynia do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.
Smacznego!
brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńI jest smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie...jabłka dietetyczne i kruszonka lekka...mniam mniam:-)
OdpowiedzUsuńzdrowe, smaczne, dietetyczne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam otręby
dlatego z przyjemnością skorzystam z tego przepisu:)
pozdrawiam