Ciasto to moim zdaniem idealnie pasuje na świąteczny stół, rodzina i znajomi będą zachwyceni.
Moja bratowa po zjedzeniu kawałka marchewkowca poprosiła żebym jej upiekła blachę tegoż ciasta, właśnie na nadchodzące święta :)
Potrzebowałam:
Ciasto.. (z maleńkimi zmianami)
2 jajka
200 g brązowego cukru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
100 g posiekanych orzechów włoskich
Puszkę ananasa pokrojonego w kostkę (następnym razem użyję świeżego ananasa)
80 g wiórków kokosowych
200 g mąki
po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa...
2 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
Kubeczek (180g) śmietany kremówki 30%
Ciasto: Ubijam jajka na puszysto. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka . Wciąż ubijając dolewam powolutku olej. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do formy 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wystudzone ciasto smaruję masą i posypują uprażonymi płatkami migdałów. Wstawiam do lodówki.
Masa: Mikserem ubijam śmietanę z cukrem, a po chwili dodaję serek i jeszcze chwilkę ubijam.
Smacznego!
To może i ja upiekę bo tak pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudowna, biała pierzynka :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam:)
OdpowiedzUsuńKontrast kolorów pomiędzy masą a ciastem jest powalający! Boskie ciacho!
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńCiasta marchewkowe mają to do siebie, że są pyszniaste!!;-)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe lubię i to bardzo, a jeśli do tego przykryte warstwą delikatnego jak chmurka serka...poezja!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, super przepisiki! :))
OdpowiedzUsuń