"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

piątek, 16 grudnia 2011

POMIDORY PO WIETNAMSKU.....

Danie to podobno pochodzi z Wietnamu. Świetnie nadaje się na spotkania towarzyskie, wkrótce impreza sylwestrowa więc warto wypróbować to danie, myślę że będziecie zadowoleni. Zdecydowanie polecam podawać do danie "na ciepło" bo zimne.... nie jest tak dobre jak ciepłe :)
A przepis na pomidorki znalazłem gdzieś w sieci (nie pamiętam gdzie).


Potrzebowałam:

8 średnich pomidorów (nie mogą być zbyt dojrzałe)
400g mięsa mielonego ( u mnie była szynka)
5 suszonych grzybów mun
2 łyżki sosu rybnego
4 ząbki czosnku (posiekany)
4 szalotki (drobno posiekane)
125ml oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru palmowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Szczypiorek (posiekany)
Sól, pieprz




Grzyby zalewamy gorącą wodą, moczymy pod przykryciem 15 minut, po czym wyjmujemy i drobno siekamy. Pomidory przecinamy poziomo na 2 części, usuwamy miąższ (zostawiamy go, posłuży do zrobienia sosu).
W misce mieszamy ze sobą mięso, grzyby, połowę czosnku, szalotek, 1 łyżką sosu rybnego, odrobiną szczypiorku, solą oraz pieprzem. Nadziewamy dość ciasno połówki pomidorów.
Robimy sos: w garnku podgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy pozostałe szalotki oraz czosnek, dodajemy pozostałe środki pomidorów oraz 1 łyżkę sosu rybnego, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy przez chwilę, mieszając.
Na patelni rozgrzewamy olej, układamy pomidory (mięsem do dołu) i smażymy około 5 minut,przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 minuty.Przekładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wiola Twoja wersja pomidorów wygląda niezwykle smakowicie.Widzę w profilu, że mieszkasz na Śląsku więc mogę powiedzieć: pozdrawiam krajankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. EWA...Bardzo dziękuję i również pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne pomidory, do tej pory robiłam tylko po prowansalsku, ale taka mięsna wersja w dodatku z grzybami mun brzmi baaardzo smakowicie:) chętnie wypróbuję!

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Po wietnamsku powiadasz, no, no, no;-)

    OdpowiedzUsuń