Uwielbiam. I jak tylko chce mi się je zrobić, robię..... i są :)
Potrzebowałam:
1 główka białej kapusty
1 szklankę ryżu
3 cebule
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Pół szklanki startego oscypka
Sól, pieprz, papryka w proszku słodka, pieprz ziołowy
Dużą luźną główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb u nasady. Liście ostrożnie oddzielić, wrzucać partiami na wrzącą wodę, obgotować, wyjąć, osączyć, ostudzić. W każdym liściu ściąć nerw liściowy.
Ryż opłukać w zimnej wodzie, ugotować na półmiękko. Ugotowany wyłożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę i zarumienioną cebulę, mięso mielone, oscypek oraz przyprawić do smaku, wymieszać.
Na środek każdego liścia nakładać nadzienie, zwinąć ciasno w rulonik. Na dno dużego garnka (najlepiej z podwójnym dnem) dać liście obgotowanej kapusty, na nich układać gołąbki. Zalać 1/4 litra gorącej wody (możemy również sobie ją doprawić np. kostką rosołową, lub domową vegetą) pokryć liśćmi. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Gołąbki podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym, ja podałam z sosem pomidorowym.
Smacznego!
Ja też uwielbiam ale z robieniem trochę gorzej ;)
OdpowiedzUsuńMmmmm, a najlepsze u mamy :D
OdpowiedzUsuńKUCHENNEFASCYNACJE...tak czasochłonne, ale warto ;)
OdpowiedzUsuńSLYVVIA.... mam nadzieję że moje dziecko też tak będzie mówiło :)
Gołąbki - obowiązkowo w sosie pomidorowym
OdpowiedzUsuńKażdy robi na swój sposób (ja zapiekam z piekarniku w sosie, nie gotuję) a zawsze smakują :)
Goląbki w sosie mogłabym jeść na śniadanie ,obiad i kolację .Na zimno i na gorąco .Uwielbiam obowiązkowo z sosem pomidorowym
OdpowiedzUsuńA kto nie lubi gołąbków;-)
OdpowiedzUsuńA ja ostatnio miałam zrobić gołąbki, ale jakoś brak było chęci na ich robienie..a zjadłabym ze smakiem...
OdpowiedzUsuń