Bardzo pyszne ciasto! Nie wyrosło mi tak pięknie jak tutaj ,ale "praktyka czyni mistrza". Zamierzam tak długo próbować aż wyjdzie idealne, ponieważ ciasto jest tego warte!!
Szczerze polecam.
Potrzebowałam:
CIASTO:
200g masła
220g mąki pszennej
120ml mleka
2 jajka
130g drobnego cukru
Sok i skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżeczki pasty pandanowej (lub inny zielony barwnik)
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Ucieramy masło z cukrem na puszystą pianę.Dodajemy jajka jedno po drugim,miksujemy na gładką masę.
Dodajemy skórkę i sok z cytryny,miksujemy.
Naprzemiennie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko,najlepiej w trzech turach,miksujemy tylko do połączenia się składników.
Dodajemy pastę pandanową i delikatnie wmieszamy w ciasto (łyżką).
Blachę (22x25) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków,przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w 170 stopniach (oczywiście w piekarniku ;D )przez ok.30-35 minut,stosując metodę "suchy patyczek".
Studzimy.
KREM:
400ml kremówki (schłodzona)
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
DODATKOWO:
6 dużych dojrzałych,obranych owoców kiwi.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,dodając ekstrakt cytrynowy.
Na wystudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę,na górę pokrojone w plastry kiwi.Schładzamy.
REWELACJA!
Smacznego!
Jakie cudne , wiosenne :-)
OdpowiedzUsuńJakie kolory ! Ciasto mnie zachwyciło.
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo :)
OdpowiedzUsuńrewelacja! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle mnie poryłaś!! Ale pozytywnie, bo po 1 kocham kiwi! Po drugie kocham wszystko co kremowe! A połaczenie tego jest dla mnie istną bajką!! Dziekujeee Ci za ten post! :*
OdpowiedzUsuńProszę i dziękuję :)
Usuń