"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

środa, 11 stycznia 2012

MAKARON Z WARZYWAMI

Nowy rok dość kiepsko mi się zaczął i jeszcze troszkę to potrwa ale..... jeść trzeba :)
Bardzo lubimy makarony, pod każdą postacią, dlatego też postanowiłam zrobić "makaron szpinakowy (kupny) z warzywami".

Potrzebowałam:

Makaron szpinakowy
3 marchewki
2 pietruszki
Kawałek selera (dość spory)
2 cebule
3 ząbki czosnku
Białą część pora
250 g pieczarek
Papryka pomarańczowa i czerwona
Kalafior (kilka różyczek)
2 garści zielonego groszku (mrożony)
Puszka pomidorów
Pesto pomidorowe
Sól, pieprz, oregano, bazylia
Odrobina oliwy




Czosnek przesmażyłam na oliwie. Marchewkę, seler, pietruszkę (pokrojone w słupki) dodałam do czosnku i smażyłam kilka minut, po czym dodałam posiekaną cebulę oraz por. Dusiłam około 10 minut pod przykryciem. Następnie dorzuciłam pokrojone (w dużą kostkę) pieczarki, kalafior, groszek i pokrojoną paprykę. Doprawiłam solą, pieprzem oraz oregano. Ponownie dusiłam pod przykryciem dłuższą chwilę. Gdy warzywa są już miękkie (nie ciapowate :) ) wlałam sos pomidorowy (zmiksowałam pomidory z puszki) i dodałam parę łyżek pesto pomidorowego. Na koniec przyprawiłam bazylią i gotowałam jeszcze parę minut. Warzywa podałam z makaronem.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Szybko i pysznie. Bardzo często jem takie po powrocie ze szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto, smacznie, zdrowo i kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie dania. Jednak rzadko robię je bez mięsa. Najczęściej wrzucę jeszcze do warzyw pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.

    OdpowiedzUsuń