Potrzebowałam:
Makaron spaghetti
500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (najlepiej własnoręcznie mielonego)
3 marchewki
1 pietruszka
ćwiarteczka selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jasno żółte papryki
1 puszka pomidorów
puszka groszku
Pesto Rosso pomidorowe (2 łyżeczki)
Koncentrat pomidorowy (1-2 łyżeczki)
sól, pieprz, oregano, bazylia
Mięsko mielone podsmażamy na patelni, gdy jest już lekko zrumienione wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, po około 10 minutach dorzucamy pokrojone w słupki warzywa, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut (ważne żeby warzywa nie były że tak powiem rozciapane). Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki,przykrywamy,pozwalamy zagotować się. Sypiemy oregano (sypię dość dużo),sól, pieprz. Dodajemy pesto, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę paprykę oraz groszek.Mieszamy.Sypiemy bazylię, przykrywamy i przez chwilkę gotujemy.
Makaron gotujemy al'dente.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz