"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

środa, 5 grudnia 2012

PAPRYKA FASZEROWANA Z OLIWKAMI

U nas dziś papryka faszerowana,jest to propozycja Karola Okrasy który ją podaje nieco inaczej, i muszę przyznać że jest to bardzo smaczna "inna" papryka.
A sos... sos przepyszny! Ja jedynie w tym przepisie zmieniłam czarne oliwki na zielone, ponieważ czarne oliwki lubię zdecydowanie bardziej od zielonych, ach... zapomniałam, smietanę wymieszałam pół na pół z jogurtem naturalnym
Polecam!


Potrzebowałam:

4 czerwone papryki bez gniazd nasiennych, ścięte tylko z górnej części
250 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
Ser sałatkowy typu greckiego ok. 130g
1 łyżka oregano
4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
Natka pietruszki ok. 2 łyżki
100g ugotowanego ryżu
1 cebula ( pokrojona w drobną kostkę)
Sól i pieprz do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
Czarne oliwki 150g (propozycja Okrasy to zielone oliwki)
100-150g kwaśnej śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem)
sól i pieprz



Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojonym czosnkiem, cebulą, ugotowanym ryżem, posiekaną pietruszką i pokruszonym serem.
Dokładnie mieszamy,doprawiamy oregano i dużą ilością pieprzu.
Każą paprykę doprawiamy od środka pieprzem, solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.
Na każdą paprykę nakładamy wczesniej odciętą górną część. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym podlewamy je niewielką ilością oliwy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy mniej więcej 35-40 minut.







Sos: Oliwki drobno siekamy dodajemy śmietanę i czosnek. Doprawiamy pieprzem lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
Sos przelewamy do miseczek i podajemy z papryką.


Smacznego!