"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"

niedziela, 22 kwietnia 2012

CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI...

Kolendra,świeży imbir,czosnek,pasta curry.... co za aromat i smak! Wiórki kokosowe miałam zastąpić mlekiem kokosowym ale zrezygnowałam ponieważ curry miałoby zbyt rzadką konsystencję, tak więc zostałam przy wiórkach. Mleko zostanie do innego dania :) Przepis zauważyłam u "Mopsika w kuchni" (troszkę go zmodyfikowałam) i bardzo polecam. Żałuję tylko że nie ma mojego męża :( bo to trochę jego smaki, nic straconego chętnie to danie zrobię raz jeszcze i następne razy też :)

Potrzebowałam:

1 pierś z kurczaka (kroimy w paski)
2 łyżki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku (drobno kroimy)
Kawałek świeżego imbiru (kroimy w słupki)
1 czerwona papryka (kroimy również w słupki)
300g pieczarek (kroimy w grube plastry)
2 średnie cebule (kroimy w pół-krążki)
1 cukinia (również w pół-krążki)
500ml bulionu
100ml passaty pomidorowej
1,5 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki wiórków kokosowych
1-1,5 łyżki płatków migdałowych


Pierś smażymy na oliwie aż lekko nam się zrumieni,przekładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy imbir,czosnek,pastę curry oraz kolendrę,podsmażamy przez momencik mieszając. Dodajemy pieczarki,cebulę,podsmażone kawałki kurczaka,wlewamy bulion oraz passatę pomidorową.Mieszamy,przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok.1h
Pod koniec gotowania dodajemy paprykę,cukinię,wiórki i płatki migdałowe.Gotujemy jeszcze chwilkę.
Podawałam z ryżem.


Smacznego!

środa, 11 kwietnia 2012

KOKTAJL OWOCOWY...

I po świętach.... i dobrze :} bo dały mi trochę w kość, dlatego też postanowiłam postawić się na nogi za pomocą koktajlu który jest tak pyszny że zniknął bardzo szybko a to dzięki mojemu Tymkowi, bo tak szczerze powiedziawszy ja zjadłam dwie porcje,mama dwie porcje a dziecko resztę,czyli prawie (objętościowo) cały dzbanek od miksera. Polecam!

Potrzebowałam:
4 pomarańcze
3 banany
4 mandarynki (jedną zostawiłam do dekoracji)
1 mango
Świeża mięta lub melisa do dekoracji (pominęłam bo akurat nie miałam)


Pomarańcze oraz mandarynki obrać ze skórki i usunąć białe błonki.Banany obrać i pokroić w kawałki. Mango także obrać,przekroić na pół (powstrzymać się żeby nie zjeść całego :} ) i wyjąć pestkę. Wszystkie owoce włożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Kieliszki do martini (lub inne wysokie) napełnić koktajlem. Następnie do każdego włożyć kilka cząstek mandarynek. Na koniec każdą porcję koktajlu udekorować listkiem świeżej mięty lub melisy. Latem koktajl ten polecam zmiksować razem z lodem.

Źródło: "Rozrywka ze smakiem"