Uwielbiam placki ziemniaczane, tak bardzo że mogłabym je jeść codziennie (no, może yyyy.. co trzeci dzień :-)) ). Mam w planach zrobić placki ziemniaczane które proponują na swojej stronie Irena i Andrzej, ale to innym razem. Dziś zrobiłam takie które znamy i lubimy prawie wszyscy.
Potrzebowałam:
Ziemniaki (ok. 1 kg)
Jajko
Kasza manna (zastępstwo mąki)
Cebula (2 sztuki)
Czosnek ( 4-5 ząbków)
Koperek
Sól, pieprz, pieprz ziołowy
Olej
Ziemniaki starłam z pomocą robota kuchennego (wiem,wiem, te starte na tarce są smaczniejsze),cebulę i czosnek pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do startych ziemniaków.
Koperek posiekałam i również dodałam do ziemniaków plus jajko i 2 łyżki kaszy manny. Sól,pieprz oraz pieprz ziołowy do smaku.
Smażyłam na rozgrzanym oleju.
Smacznego
A po usmażeniu.....
"Wyłącznie dla pozbawionych służby kucharek"
wtorek, 26 lipca 2011
piątek, 22 lipca 2011
Kremowa Kaszka Manna Na Mleku
Pamiętam czas kiedy moje (wtedy) małe dziecko jadło kaszkę mannę, tych różnych znanych firm dla dzieci, i gdybym wtedy trafiła na ten przepis to.... na pewno odstawiłabym te wszystkie inne kaszki i zastąpiłabym właśnie tą. Ja sama bardzo lubię zupy mleczne, itp. dlatego też bardzo często na śniadanie robię "Kremową Kaszkę" do której chętnie się "doczepia" mój już 12-letni syn, i za każdym razem mówi "PYCHA" :-))
Potrzebowałam:
1,5 szklanki mleka
pół szklanki śmietany kremówki 30%
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 i pół łyżki kaszy manny (dałam 3 i pół łyżki, bo lubię gęstszą kaszkę )
1 szklankę mleka zagotować z kremówką, szczyptą soli i cukrem w garnuszku z grubym dnem. W szklance rozrobić pozostałe pół szklanki zimnego mleka i kaszę. Rozrobioną kaszę wlać na wrzące mleko, zagotować, pogotować 2 - 3 minuty.
Podałam ze zmiksowanymi truskawkami.
Smacznego
Potrzebowałam:
1,5 szklanki mleka
pół szklanki śmietany kremówki 30%
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 i pół łyżki kaszy manny (dałam 3 i pół łyżki, bo lubię gęstszą kaszkę )
1 szklankę mleka zagotować z kremówką, szczyptą soli i cukrem w garnuszku z grubym dnem. W szklance rozrobić pozostałe pół szklanki zimnego mleka i kaszę. Rozrobioną kaszę wlać na wrzące mleko, zagotować, pogotować 2 - 3 minuty.
Podałam ze zmiksowanymi truskawkami.
Smacznego
sobota, 16 lipca 2011
Buraczki na ciepło z chrzanem i śmietaną
W poprzednim wpisie wspominałam o buraczkach na ciepło. Bardzo je lubimy, i bardzo często są dodatkiem do naszych drugo-daniowych obiadów (szczególnie zimą).
Potrzebowałam:
1 kg buraków
chrzan ( u mnie zawsze firmy Motyl)
śmietana 12% (duży kubek)
trochę masła ( jedna łyżka)
odrobina cukru, sól.
Buraki gotuję w łupinkach, ugotowane zalewam zimną wodą, zostawiam do ostygnięcia . Obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, w garnku roztapiam masło i wrzucam starte buraki, dodaję 3-4 łyżki chrzanu, mieszam, wlewam śmietanę oraz doprawiam do smaku cukrem i solą (często buraki są bardzo słodkie wtedy pomijam cukier). Jeszcze chwilę podgrzewamy i......... gotowe! :-))
Smacznego
Potrzebowałam:
1 kg buraków
chrzan ( u mnie zawsze firmy Motyl)
śmietana 12% (duży kubek)
trochę masła ( jedna łyżka)
odrobina cukru, sól.
Buraki gotuję w łupinkach, ugotowane zalewam zimną wodą, zostawiam do ostygnięcia . Obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, w garnku roztapiam masło i wrzucam starte buraki, dodaję 3-4 łyżki chrzanu, mieszam, wlewam śmietanę oraz doprawiam do smaku cukrem i solą (często buraki są bardzo słodkie wtedy pomijam cukier). Jeszcze chwilę podgrzewamy i......... gotowe! :-))
Smacznego
niedziela, 10 lipca 2011
Austriackie sznycle drobiowe
Synuś odpoczywa nad morzem więc mama (czyli Ja ;-) ) nie musi gotować. ALE!! jest jeszcze mąż który czasami bywa głodny ;-)) Tak więc specjalnie dla niego zrobiłam pyszniutkie sznycle które znalazłam (nie sznycle tylko przepis na nie ;-) ) tutaj
POLECAM !!
Potrzebowałam:
1/2 piersi z kurczaka ( u mnie 4 piersi)
1 szklanka bułki tartej ( dałam więcej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki posiekanego koperku
odrobina soku z cytryny (cytrynę zastąpiłam pieprzem cytrynowym)
masło do smażenia (smażyłam pół na pół, oliwa plus masło)
2 jajka
Pierś z kurczaka myjemy, obieramy z błonek i tniemy na cienkie kotlety. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, koperek. W drugim rozmącamy jajka. Kotlety natarłam pieprzem cytrynowym, zanurzamy w jajku a następnie w bułce wymieszanej z przyprawami. Smażymy na rozgrzanej patelni około 7 minut pod przykryciem co jakiś czas przewracając. Podałam z ziemniakami oraz buraczkami z chrzanem i śmietaną, na ciepło. Przepis na buraki zamieszczę następnym razem :-)
Smacznego
POLECAM !!
Potrzebowałam:
1/2 piersi z kurczaka ( u mnie 4 piersi)
1 szklanka bułki tartej ( dałam więcej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki posiekanego koperku
odrobina soku z cytryny (cytrynę zastąpiłam pieprzem cytrynowym)
masło do smażenia (smażyłam pół na pół, oliwa plus masło)
2 jajka
Pierś z kurczaka myjemy, obieramy z błonek i tniemy na cienkie kotlety. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, koperek. W drugim rozmącamy jajka. Kotlety natarłam pieprzem cytrynowym, zanurzamy w jajku a następnie w bułce wymieszanej z przyprawami. Smażymy na rozgrzanej patelni około 7 minut pod przykryciem co jakiś czas przewracając. Podałam z ziemniakami oraz buraczkami z chrzanem i śmietaną, na ciepło. Przepis na buraki zamieszczę następnym razem :-)
Smacznego
Subskrybuj:
Posty (Atom)